Batterifakta

Man brukar dela in batterier i två olika grupper. Engångsvarianten är de ”vanliga”, lösa, batterierna du sätter i och tar ur ficklampor, fjärrkontroller, väckarklockor eller leksaker. De uppladdningsbara batterierna är de som sitter i din smartphone, surfplatta, eltandborste, borrmaskin eller kamera, till exempel.

Alkaliska batterier

Alkaliska batterier (som har ersatt de gamla brunstensbatterierna) är de vanliga engångsbatterierna du sätter i till exempel brandvarnare, fjärrkontroller och leksaker. De kan vara runda, fyrkantiga eller stavformade, men har alla gemensamt att de inte går att ladda upp igen.

Sedan 2009 återvinner man alla alkaliska batterier. Innehållet (som består av kol) kallar man för ”den svarta massan”. Just nu forskar man mycket på hur man ska återvinna den svarta massan. Tills att man löst det, tar man hand om innehållet och förvarar det på ett säkert sätt. Materialet i de alkaliska batterierna som går att återvinna består av 50% järn och 50% zink. Metallerna finns framför allt i batteriets hölje.

Litiumbatterier

Primärlitiumbatterier går inte att ladda upp. De är väldigt små och ovanliga och finns i klockor, datorer och leksaker. Eftersom de är så små är de ganska svåra att återvinna. Därför gör man ny energi av dem istället.

Litiumbatterier (som består av litium-jon och litium-polymer) sitter i moderna laptops, telefoner, spel, kameror, etc. Det är den bästa batteritypen på marknaden idag, både när det gäller kraft och miljö. Av det material som går att återvinna består 30% av järn, 30% av kobolt, 17% av koppar, 17% av mangan och 6% av nickel. Resten av batteriet återvinns som energi, eller tas om hand på ett säkert sätt.

Blybatterier

Blybatterier är vanligast i bilar, men finns också i en del trädgårdsredskap och mopeder. Bly är en giftig tungmetall, och därför är det extra viktigt att du återvinner dina stora batterier. Då kan man kan ta hand om blyet på ett säkert sätt.

Blybatterier återvinner du på ÅVC. Bilbatterier (som också innehåller frätande syra) kan du också återvinna på macken i samband med att du ska byta batteri. Materialet som går att återvinna består av 85% bly. Resterande 15% är batterisyra. Det är en frätande ledningsvätska (eller elektrolyt som den också kallas) och den går också att återvinna. Resten av batteriet återvinns som energi, eller tas om hand och förvaras på ett säkert sätt.

Kvicksilverbatterier

Batterier med tungmetallen kvicksilver finns framför allt i vissa knappcellsbatterier. De är runda och små och kan sitta i allt från klockor till sjungande tårtljus och fjärrkontroller. Kvicksilver är så giftigt att svenska myndigheter har bestämt att kvicksilverbatterier ska fasas ut från batterimarknaden. När du återvinner dina kvicksilverbatterier sorteras tungmetallen ut och förvaras så att den inte kommer ut i naturen igen. Därför är det extra viktigt att du återvinner dina knappcellsbatterier.

Kadmiumbatterier

Kadmiumbatterier (eller nickelkadmiumbatterier som de också heter) innehåller den farliga tungmetallen kadmium. Som tur är, är de ovanliga idag. Det beror på att man har lagt på en miljöskatt på kadmiumbatterier, vilket gör dem dyrare för tillverkare att montera in i sina prylar än andra mer miljövänliga batterityper. En annan anledning är att det har kommit kraftfullare batterier på marknaden. Ett exempel är litiumbatterier.

Men kadmiumbatterier kan ändå dyka upp i till exempel gamla datorer, telefoner och verktyg.

Materialet i batteriet som går att återvinna består av 35% nickel, 45% kadmium, 15% järn och 5% kobolt. Resten av batteriet återvinns som energi, eller tas om hand och förvaras på ett säkert sätt.

Nickelmetallhydridbatterier

När man slutade använda kadmiumbatterier kom en ersättare som heter nickelmetallhydridbatterier. Dem känns igen som de stavformade batterierna som ser ut som vanliga alkaliska batterier, men som du kan sätta i en laddare.

Materialet som går att återvinna består av 55% nickel, 38% järn och 7% kobolt. Resten av batteriet återvinns som energi, eller tas om hand på ett säkert sätt.