Succé för Sveriges första elektriska loppis – 10 000 besökare och 1,5 ton elskrot till återvinning

Omkring 10 000 personer besökte idag Sveriges första elektriska loppis som ägde rum på Södermalm i Stockholm. Många av besökarna hade gjort ett elektriskt rens hemma och passade på att banta bort batteri- och elprylsövervikten efter jul. 1 500 kilo batterier och elprylar lämnades in under några bara några timmar. 

– Både tillströmningen av deltagare och insamlingen av förbrukade batterier och elprylar överträffar våra förväntningar. Det är tydligt att det finns ett starkt behov av att rensa ut gammalt elskrot hemma och bidra till att metaller kommer in i kretsloppet igen. När vi återvinner metaller, minskar behovet av att bryta mineraler vilket sparar på jordens resurser, säger Micaela Westerberg, kommunikationsansvarig på Batteriåtervinningen. 

Den elektriska loppisen blev en stor familjefest, där ett 50-tal privatpersoner och föreningar hade egna stånd. Utöver försäljning av fungerande elprylar och insamling av elskrot, arrangerades en mängd aktiviteter. Bland annat spelade några av Sveriges hetaste elektro-DJ:s på en speciellt uppbyggd dansbana. Stockholm makerspace uppcyklade gammalt elskrot, det fanns möjlighet att träffa batterihunden Joy och alla som rensade bjöds på soppa och blixtreflex till barnen. 

– Vår förhoppning är att fler orter ska följa efter och arrangera elektriska loppisar för att haka på trenden med ett elektriskt rens. Även om Sverige är ett av världens bästa länder när det gäller återvinning bedömer vi att 22 000 ton batterier och små elprylar ligger och skräpar i de svenska hemmen. Det motsvarar 5 kilo per hushåll och skulle räcka till att tillverka 290 000 nya cyklar eller 130 miljoner mobiltelefoner. Genom återvinning förs metallerna in i kretsloppet igen, vilket minskar behovet av att bryta nya mineraler, säger Micaela Westerberg. 

Pressbilder på Micaela Westerberg finns här

Pressbilder från loppisen finns att tanka ner för fri användning på https://www.dropbox.com/sh/va4ien2c6pun7eb/AAChXihjGOYn0v-lG8uXhtXma?dl=0

För mer information, kontakta:
Micaela Westerberg, kommunikationsansvarig Batteriåtervinningen, 08-545 216 89

 

Batteriåtervinningen arbetar med att informera och tipsa allmänheten om hur man kan återvinna batterier och elprylar med inbyggda batterier. Målet är att öka återvinningen och därmed bidra till att minska påverkan på miljön. Ansvarig för Batteriåtervinningen är Batteriinformationsföreningen, ett samlingsorgan för alla med producentansvar för batterier. Läs mer på www.batteriatervinningen.se