Återvinn brandvarnarens batteri på söndag

Den första december upptäcker många svenskar att hemmets livräddare tagit semester i tysthet. När nordiska brandvarnardagen inträffar byts därför många uttjänta batterier mot nya. Glöm då inte att återvinna de gamla.

Svenskarna är duktiga på att återvinna batterier men kan bli ännu bättre. Framförallt glömmer många bort att batterier döljer sig i produkter som brandvarnare, leksaker och mobiltelefoner. Det ligger ofta bortglömda batteridrivna prylar i byrålådor och förråd. Där gör de förvisso ingen skada men de gör heller ingen nytta. Det vill Batteriåtervinningen göra något åt.

– Idag kan vi återvinna omkring 90 % av de flesta batterityper. Det är en stor miljövinst. Därför vill vi att alla ska lämna sina batterier och batteridrivna prylar till återvinning så snart de slutat fungera, säger Micaela Westerberg, kommunikationsansvarig på Batteriåtervinningen.

De två vanligaste batterityperna i svenska brandvarnare är dels alkaliska batterier som bör bytas varje år, och dels litiumvarianter som bör pensioneras efter fem år i tjänst. Båda dessa batterityper kan lämnas in på någon av landets 10 000 återvinningsplatser. Där påbörjar de sin resa mot att förvandlas till allt från cykeldelar och trafikskyltar till just nya batterier.

Kort om batterier

• Omkring 64 % av de batterier som säljs i Sverige återvinns.

• Det mesta av det som inte återvinns ligger på hög hemma i byrålådorna.

• Där ligger till exempel 15 miljoner gamla mobiltelefoner.

• På Batteriåtervinningen.se kan du snabbt hitta din närmaste återvinningsplats.

• Om du inte får ut batteriet ur en pryl kan du lämna hela prylen i små-elsbehållaren.

• Kom ihåg – lämna ditt batteri till återvinning så snart det är slut.

Mer information finns på www.batteriåtervinningen.se

Kontakt Micaela Westerberg, kommunikationsansvarig Batteriåtervinningen, 08-545 216 89, micaela@batteriatervinningen.se

Pressmeddelande_Brandvarnardagen 131125