Årets julklapp: En tidigare årets julklapp

En vecka före tillkännagivandet av ”Årets julklapp” kuppar Batteriåtervinningen utnämningen och lanserar återbruk och delning som årets julklapp. I de svenska hushållen finns 26 000 ton batteridrivna elprylar som inte används längre och kan bli nya gåvor.

– Julen kommer tillbaka och då borde julklapparna också göra det. På så sätt kan vi spara på jordens resurser och även på julklappspengarna, säger Mats Holme, ordförande i Batteriinformationsföreningen.

Årets julklapp delas ut av HUI research och inte sällan har det varit en batteridriven elprodukt. Förra året var det elcykeln, åren dessförinnan VR-glasögonen, robotdammsugaren och aktivitetsarmbandet. Längre tillbaka har det handlat om surfplattan, gps-mottagaren, dataspelet, det elektroniska husdjuret och mobiltelefonen.

– Det är ganska typiska julklappar som sedan kan har blivit liggande men som nu kan bli nya julklappar, säger Mats Holme.

Kriterierna för årets julklapp är att:

  • Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året
  • Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i stort antal
  • Produkten ska representera den tid vi lever i

Batteriåtervinningen vill se helt nya kriterier för att julen ska bli en hållbar högtid:

  • Produkten ska redan finnas och fungera
  • Produkten ska ha ett högt materialvärde, det vill säga innehålla metaller eller andra värdefulla komponenter som vid återbruk och delning ger stor miljöbesparing
  • Produkten ska representera den tid vi lever i och bidra till ökad hållbarhet

– Istället för att börja söka efter nya julklappar i butik, kan vi julklappsköpare gå igenom byrålådor och vindsförråd. Jag är säker på att vi kan hitta både elprylar och annat som andra skulle kunna få stor glädje av, säger Mats Holme.

Bildkollage med tidigare års ”årets julklapp” bifogas för fri användning.  

För mer information, kontakta:
Mats Holme, ordförande Batteriinformationsföreningen, 0765-47 48 20

Batteriåtervinningen arbetar med att informera och tipsa allmänheten om hur man kan återvinna batterier och elprylar med inbyggda batterier. Målet är att öka återvinningen och därmed bidra till att minska påverkan på miljön. Ansvarig för Batteriåtervinningen är Batteriinformationsföreningen, ett samlingsorgan för alla med producentansvar för batterier. Läs mer på www.batteriatervinningen.se

Årets julklapp 2018?Klicka för nedladdningsbar bild.